Al Dino

KRATKA BIOGRAFIJA

Al Dino (Jajce, 21. jul 1970) je bosanskohercegovački kantautor zabavne i etno-pop muzike. Jedan je od predstavnika novog pravca u bosanskoj zabavnoj i pop muzici, koji uz klasični šlagerski aranžman uključuje etno-pop prizvuk bosanskog i balkanskog podneblja. Nekoliko se puta predstavljao na domaćim festivalima, a par puta učestvovao je i na nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije u Sarajevu. Ima dva sina i živi u Sarajevu.

Aldin Kurić je rođen 21. jula 1970. godine u Jajcu, gde se školuje u osnovnoj i nižoj muzičkoj školi, odsek harmonika; uporedo svira i klavir i gitaru te tako sve do danas ostaje multiinstrumentalista. U svojoj petoj godini života uči da svira gitaru, a slede harmonika, klavir i na koncu bas. Pevati je počeo tek u srednjoj školi.

U svojoj šesnaestoj godini slučajno dobija kasetu poznatog fjužn džez benda Veder riport, te tada odlučuje početi sa učenjem bas-gitare po uzoru na pokojnog Džekoa Pastoriusa. Taj događaj određuje dalju karijeru Kurića kao bas-gitariste i poklonika džez muzike.

U Jajcu živi do svoje osamnaeste godine kada odlazi u vojsku, a posle upisuje studij medicine u Sarajevu. Tu upoznaje mnoge muzičare, pogotovo u pravcu džeza, te svira na mnogim džez sesijama u gradu kao bas-gitarista. Istovremeno se intenzivno zanima i za izvornu bosansku sevdalinku, kao nasleđe od rahmetli dede Zaim-bega koji je bio vrstan i cenjen harmonikaš i koji je ljubav prema sevdahu razvio i kod unuka Al Dina. Počinje pevati kao solo-gitarista i pevač po uglednim sarajevskim restoranima i otkriva još jednu skrivenu ljubav prema pevanju.

Sticajem ratnih okolnosti zatiče se u Mađarskoj, a potom i u Nemačkoj (u gradu Štutgartu). Tamo počinje svirati bas-gitaru sa tadašnjim bh. zvezdama u dijaspori: Dinom Merlinom, Harijem Mata Harijem, Halidom Bešlićem, Safetom Isovićem, Harisom Džinovićem i mnogim drugim pop i folk pevačima. Uporedo sa tim izučava i moderni džez i svira sa internacionalnim muzičarima po klubovima.

Kao „solo-bend” radi po nemačkim i italijanskim restoranima i peva na 7 svetskih jezika. Tada i dobija umetničko ime Al Dino. U Bosnu se Al Dino vraća 1998. godine i snima prve pesme za svoj prvi solistički album Odlaziš. Istoimena pesma postaje prvi i veliki hit u BiH i donosi Al Dinu izlazak iz anonimnosti i popularnost. 2002. godine izlazi i drugi Kurićev album pod nazivom Na drugoj adresi, koji takođe donosi nekoliko hitova i nagrada. 2004. godine izlazi treći album Kopriva i donosi najveći hit — pesmu Kopriva. Ovom pesmom Al Dino prelazi granice BiH, a ista postaje hit i u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji. Pesma Čaršija, koja postaje himnom svih iseljenika na pet kontinenata, imala je takođe posebnu važnost u muzičkoj karijeri Al Dina. Album Kopriva dobija prestižne nagrade i biva proglašen albumom godine te dobija dve prestižne nagrade u BiH: „Davorin” i „Gran pri radijskog festivala BiH” u Zenici. Dobija i 8 Bosanskohercegovačkih Oskara te postaje Beogradski pobednik za hit godine 2007. u Srbiji. Na Radijskom festivalu Srbije FERAS odnosi prvo mesto sa pesmom K’o ljudi, u duetu sa Gocom Tržan. 2009. godine izlazi četvrti album pod nazivom Stariji.

Al Dino je ponosan otac dva dečaka, a danas živi i radi u Sarajevu.