Alen Islamovic

KRATKA BIOGRAFIJA

Alen Islamović (rođen 17. avgusta 1957. u Bihaću) je jugoslovenski i bosanski rok i hevi metal pevač, bivši član grupa Divlje jagode i Bijelo dugme. Od 1989. upustio se u solo karijeru.

Alen Islamović je rođen u Sokolcu, selu udaljenom oko 5 km od Bihaća, u severozapadnom delu Bosne i Hercegovine. Kada mu je bilo dve i po godine, otac mu je dobio posao u Bihaću, pa se cela porodica preselila u grad. Islamović je prvi put dobio pristup muzici preko starijeg brata koji je kupio gramofon krajem 1960ih.

Naučio je da svira gitaru uz pomoć starijeg brata, a 1974. je počeo da svira bas-gitaru u grupi Bag. Počeo je da peva jer je njegov brat imao najviše ploča, tako da je, po mišljenju kolega iz grupe, mogao da uči stihove.

Uskoro je Islamovićeva lokalna popularnost porasla sa koncertima njegove grupe. Pored Bihaća, Bag je nastupao u mestima kao što su Prijedor, Drvar, Sanski Most i Banja Luka i na taj način zaradio pristojne sume novca. Oduševljavao se muzikom Led zepelina, Dip perpla i Bijelog dugmeta.

Kada mu se grupa raspala, Alen je počeo da igra fudbal u Jedinstvu iz Bihaća, ondašnjem drugoligašu. Nakon što je odslužio vojsku, Sead Lipovača ga je pozvao u Divlje jagode. Početak sa Divljim jagodama je bio vrlo težak, ali se na kraju isplatio kako je grupa postala vrlo popularna u nekim delovima Jugoslavije. Bili su toliko obećavajući da je aprila 1984. (kada je Željko Bebek napustio Bijelo dugme) Alen odbio ponudu Gorana Bregovića da peva u Bijelom dugmetu (delimično zbog straha da će se Bebek možda vratiti u Dugme), a Divlje jagode (sada nazivane Wild Strawberries} su bile na korak od svetske slave. Međutim, na kraju je sve propalo, Divlje jagode su se raspale, a Alen se vratio u Bihać i odlučio da se bavio običnim poslom i da zaboravi na muziku. Ali onda je došla druga ponuda od Gorana Bregovića (kada je Tifa napustio Dugme), a ovaj put Alen ju je prihvatio.