Ana Nikolic

KRATKA BIOGRAFIJA

Ana Nikolic je rodjena 27. septembra 1978 u Jagodini, ali je detinjstvo provela u Paraćinu. Zavrsila je gimnaziju i visu politehnicku skolu-odsek dizajn. Vec sa 22 godine Ana zapocinje svoju karijeru i peva po beogradskim klubovima i spalavovima, dok 2003 na Beoviziji osvaja nagradu. Prvi album „Januar“ koji je izdala za city records joj je doneo veliku popularnost. Saradjivala je sa Harisom Dzinovicem, ali i Marinom Tucakovic, Leontinom, Aleksandrom Milicem i mnogim drugim. Ponovno pojavljivanje na Beoviziji sa pesmom „Romale Romali“ joj je doneo drugo mesto, ali i veliki povratak posle koga je usledio album „Devojka od Cokolade“.

Sa pesmom „Januar“ na Beoviziji 2003. osvojila je nagradu za najbolji debitantski nastup, a pesma je postala veliki hit. Ana je tokom leta iste godine izdala svoj prvi studijski album Januar na kome je najdominantniji autorski rad kompozitora Aleksandra Milića Milija i tekstopisca Marine Tucaković. Objavila ga je u izdanju Siti rekordsa. Album prvenac sa nekoliko hitova kao što su: „Hoću da te gledam“, „Ptica skitnica“, „Vatra“, „Atina“, „Moj klub“ i sa dva visokobudžetna spota za pesme: „Vatra“ i „Hoću da te gledam“. Ana je 2003. godine dobila i oskar za pop pevacicu, za hit godine i album godine. Na Beoviziji 2004. dobila je nagradu za otkriće godine.

Posle albuma Januar usledila je poduža pauza od tri godine. Na muzičku scenu se vratila na Beoviziji 2006. sa pesmom „Romale Romali“ zauzevši tako drugo mesto, odnosno četvrto mesto u finalnom izboru. Pesma je postala veliki hit.

Godinu dana posle, tačnije 2007, Ana izdaje svoj drugi album pod nazivom Devojka od čokolade koji su potpisale dve izdavačke kuće, Siti rekords i Miligram Music. Album koji je nadmašio prethodni sa ubedljivom prodajom nosi hitove poput: „Devojka od cokolade“, „Dum jedan konjak“, „Plakaćete za mnom oboje“, „Klovn“ i za mnoge najlepša Anina balada „Ipak se okreće“. Ana je 2007. po prvi put održala veliku turneju pod nazivom „Čokolada“.

U decembru 2008. izlazi CD Platinum collection sa najvećim Aninim hitovima i dve nove numere „Ekstaza“ i „Šizofrenija“. Počinje i saradnja pevačice i dva mlada autora Milošem Roganovićem i Filipom Miletićem.

Na Beoviziji 2009. Ana Nikolić je otpevala pesmu „Bili smo najlepši”, gde u polufinalnoj večeri nije prošla dalje, zatim je naknadnim prebrojavanjem glasova ustanovljeno da je prošla u finale, kao i njena koleginica Ivana Selakov. Ipak, Ana je odbila da se takmiči u finalu.

Sledeći album Ane Nikolić izašao je u julu 2010. pod nazivom Mafia caffé gde su se izdvojile mnoge pesme kao što su: „DŽukelo“, „Mišo moj“, „Mafija kafe“ (duet sa Ognjenom Amidžićem), „Zla barbika“, „Baš vala, baš“, „Nisam za triput“.
Prvi singl Ane Nikolić posle albuma Mafia caffe jeste bila pesma „Baksuze“. Pesma je postala hit, a za pesmu je i snimljen video-spot sa mnogim igračkim tačkama. Ana je posle pesme najavila novi album.

Dugoočekivani album Milion dolara biće objavljen 19. jula 2013. godine uz magazin „Stori“. Prvu novu pesmu s albuma Ana je premijerno izvela u finalu četvrte sezone Farme 7. jula. Naziv pesme jeste „Milion dolara“ isti kao i naziv samog albuma. Pesma je zapravo duet Ane Nikolić i Nikolije Jovanović, ćerke slavne pevačice Vesne Zmijanac. Ana je sa Nikolijom Jovanović snimila spot za istu pesmu, koji je na Jutjubu za jedan dan imao 85.000 pregleda, posle čega je bio zabranjen za maloletne korisnike jer je ocenjen kao provokativan.
Ostale pesme sa albuma premijerno je otpevala 9. jula 2013. godine u emisiji Amidži šou.

Posle dve godine muzičke pauze, koliko je prošlo od izdavanja njenog albuma „Milion dolara“, Ana 2015. najvljuje novi album i izbacuje pesmu Voli me, voli me. Pesmu su napisli Marina Tucaković i Damir Handanović, sa kojima je radila i na pomenutom albumu, dok je za ekranizaciju numere koja je ostvarila veliki uspeh bio zadužen Dejan Milićević. Međutim, Ana u poslednjem trenutku odustaje od već spremnog albuma i otpočinje saradnju sa srpskim reperom, tekstopiscem i kompozitorom Rastom na novom albumu.

Krajem aprila 2016., objavljuje novi studijski album po nazivom Labilna 12. maja 2016. Na albumu se nalazi osam pesama koje su autobiografske. Pesmu Da te vratim je posvetila svom ocu Dušanu (8. jun 1955 — 11. maj 1998) koji je preminuo, dok je pesma Labilna namenjena kako za gej tako i za strejt publiku.

Ana Nikolić se tajno udala 28. jula 2016. za Stefana Đurića Rastu, kojeg je upoznala u toku rada na njenom albumu Labilna. 3. avgusta 2017. Ana je rodila kćerku, kojoj su Rasta i ona dali ime Tara.