Atomsko Skloniste

KRATKA BIOGRAFIJA

Pesnik i režiser Boško Obradović je želeo da tekstovi njegovih pesama budu hitovi grupe koja će se zvati po imenu njegove predstave ,,Atomsko sklonište”. To se i ostvarilo dogovorom sa članovima buduće grupe 1977. godine. Prve godine su nastupali po festivalima u zemlji, a 1978. godine objavljuju prvi album. Hard rock zvuk koji su doneli je stekao širok krug publike.Posle drugog albuma počinju prve personalne promene u grupi, tako da grupa postaje kvartet 1980. godine.
Koncerti grupe su bili veoma originalni i po nastupima i po scenografiji. Koristili su uglavnom bodljikave žice, a u ljubljanskom Tivoliju su na koncertu imali kao dekor 300 otvorenih kišobrana. Medijski su bila praćena njihova otvorena pisma na sve loše kritike koje su dobijali.

Treći i četvrti album su snimili u studijima koje su pre njih koristili AC/DC, Elton John i Pink Floyd. U pesmi “Smanji gas” sa četvrtog albuma po prvi put je uvedena harmonika u njihovoj muzici. Njihova saradnja sa Boškom Obradovićem prestaje početkom osamdesetih godina. Tekstove i muziku piše Bruno Langer, koji postaje i vodja sastava.

TEKSTOVI

4. Ciganka
14. Infarkt
15. Iza zida
17. Johnny
18. Johnny II
28. Ljubomoro
39. Ne tuguj
48. Ona
58. Rahela
59. Sam
64. Tajna
72. Zar ptica