Bane Opacic

KRATKA BIOGRAFIJA

Branislav Bane Opačić (Inđija, 26. avgusta 1977) poznati je srpski kompozitor, tekstopisac i kantautor. Poznat je kao humanitarista i filantrop. Od 2012. godine je član Udruženja kompozitora Srbije. Autor je više od 1300 pesama za izvođače različitih muzičkih žanrova. Svoj prvi solistički koncert održao je 11. maja 2018. godine u Sava centru.

Bane Opačić je sklonost ka muzici pokazao još u osnovnoj školi kada je počeo da komponuje i piše svoje prve pesme. Posle završetka osnovne i srednje škole u svom rodnom mestu seli se za Novi Sad gde upisuje Fakultet za menadžment i biznis poslovanje, ali ga muzika, kao apsolventa, odvlači u Beograd. Svoju profesionalnu karijeru je započeo 2001. godine na festivalu u Herceg Novom gde je svojim debitanskim ostvarenjem osvojio nagradu publike.

Autor je više od 1300 pesama za izvođače različitih muzičkih žanrova. Njegove autorske početke obeležili su više nego uspešni albumi Dade Glišića, Saše Kovačevića sa kojih se pesme „Sto bespuća”, „Kopija”, „Ruka za spas”, „Jedina si vredela” i danas emituju na najslušanijim radio stanicama u zemlji. Pesma „Ruka za spas” je 2007. godine dobila nagradu za hit godine kao nagradu kompozitoru i tekstopiscu. Opačić je bio jedan od najbližih saradnika Darka Radovanovića a njihovu saradnju je krunisao duet „Ako je do mene” koji je proglašen za hit te godine od strane svih uticajnih medija. Na tom, ispostaviće se poslednjem albumu, našle su se pesme „Sanjam te”, „Dukat”, „Vreme da se rastaje” i druge, koje su ovaj album i prerano preminulog izvođača zauvek sklonile od zaborava. Sa Leksington bendom stvara jedan potpuno novi muzički izraz i ovaj bend je već nakon dva izuzetno uspešna albuma pravi svoj veliki solistički koncert u Beogradu. Pesme poput „Dobro da nije neko veće zlo”, „Donesi”, „Godinama”, „Pijane usne”, „Kako je tako je” i mnoge druge uspostavile su Opačića kao jednog od najznačajnijih kompozitora svoje generacije. Nakon više nego uspešnog povratka sa pesmama „Srećo nečija”, „Strašilo”, „Voleo si skota”, „Gluve usne”, Goca Tržan i Bane Opačić su uneli jednu novu svežinu na pop scenu Srbije. Marija Šerifović i Opačić započinju svoju saradnju pesmom „Pametna i luda” i stvaraju potpuno novi pravac u pop muzici sa gotovo poetskim tekstovima što i jeste odlika Opačićevog stvaralaštva od najranijih dana. „Voli me i ne voli me”, „Laku noć”, „11”, „Imaš me”, „Veruj u nas”, „Živim da te volim”, „Odavde do neba”, „Ja te srećom častim”, nižu se jedna za drugom pesme koje osvajaju svojom zrelošću i specifičnim stilom tekstualnog izražavanja. Između svih tih naslova Opačić sa još jednim bendom pravi pravu senzaciju i pesmama „Hendikepiran”, „Budalo”, „Lažo”, izbacuje u prvi plan novu muzičku senzaciju Lapsus bend. Pionir je novog načina prezentacije pesama i putem svoje veoma praćene instagram stranice uspeva da za rekordno vreme lansira ovaj bend u sam vrh estradne regionalne scene. Svojim specifičnim izrazom u stvaranju kao i u izvođenju svojih kompozicija skreće pažnju velikog broja ljudi koji prepoznaju jednu potpuno zrelu i snažnu interpretativnu emociju.

Od 2012. godine član je prestižnog Udruženja kompozitora Srbije.

U susret LOI u Riju 2016. godine objavljena je himna olimpijskog tima Srbije pod nazivom „Kuća heroja” za koju je Opačić potpisao muziku i tekst.

Bane Opačić na svom prvom održanom solističkom koncertu u Sava centru 11. maja 2018. godine
Bane Opačić je publiku na svom solističkom koncertu održanom u Sava centru 11. maja 2018. godine vodio kroz svojevrsni vremeplov svog dugogodišnjeg stvaralaštva a svojom interpretacijom na jedan potpuno svojstven način oslikao svoje tekstove dubinom stvaraoca koji izvlači jednu novu emotivnu dimenziju iz svojih pesama koje je stvarao za druge skoro dve decenije.

Bio je muzički producent „Radija S” kao i žiri na radijskom festivalu na pomenutom radiju. Takođe je bio u žiriju muzičkog takmičenja „Zvezde Granda” kao i muzički producent „Stars” takmičenja.

Bane Opačić sa suprugom Marinom Ninom Opačić na svom prvom solističkom koncertu u Sava centru 11. maja 2018. godine
Oženjen je i živi u Beogradu, u skladnom braku sa suprugom Marinom Ninom Opačić od 2012. godine.

TEKSTOVI

amazon storage cabinet