Bebi Dol

KRATKA BIOGRAFIJA

Bebi Dol (Dragana Šarić, rođena 2. oktobra, 1962. u Beogradu) je poznata srpska i jugoslovenska pevačica pop muzike. Njen otac Milenko Šarić je bio džez muzičar. Živi i radi u Beogradu.

Bebi Dol je počela svoju muzičku aktivnost kasnih 1970ih u bendu „Tarkus“.

1981 se povezala sa Goranom Vejvodom i formirala kratkotrajni bend Anoda Ruž (Annoda Rouge), koji nije objavio nijedan album.

Posle toga se okrenula solo karijeri, i u saradnji sa Vejvodom uskoro objavila dvostruki singl „Mustafa“ / „Na planeti uzdaha“ u produkcijskoj kući PGP RTB. Singl je imao mnogo uspeha, i pesma „Mustafa“ je proglašena pesmom godine 1981, a Bebi Dol je dobila nagradu za najbolji snimak iste godine.

Ohrabrena uspehom, počela je raditi na albumu koji se pojavio 1983 pod imenom „Ruže i krv“. Dobila je nagradu za najbolji debitantski album iste godine, a kritičari i javnost su imali odlične komentare i album se dobro prodao. Pored već velikog hita „Mustafa“, na albumu su bile i pesme „Superboj“, „Ruže i krv“ i „Lapis lazzuli“ koje su takođe postale popularne.

1991. godine je snimila pesmu „Iznad duge“, obradu popularnog klasika „Over the Rainbow“ od Džudi Garland iz filma „Čarobnjak iz Oza“.

1995. Bebi Dol je snimila svoj drugi album „Ritam srca“. Album je sadržao nekoliko novih pesama u dens ritmu, kao i pesmu „Brazil“ sa nastupa na Pesmi Evrovizije 1991. u dve varijacije, i pesmu „Slatke suze ljubavi“ iz 1988. Popularni hit sa ovog albuma je bila i pesma „Hajde da“, za koju je snimila i spot. Na ploči se našla obrada Madonine pesme „Take a Bow“, prevedena sa „Pokloni se“. Album je doživeo dobar odziv u publici.

Nakon ovoga, Bebi Dol se ponovo povukla na nekoliko godina tokom kasnih 1990-ih. Tek 2002. je objavila svoj treći album „Ljuta sam“. Međutim, ni publika ni kritičari nisu dobro prihvatili album, imajući dobre komentare samo za kvalitet proizvodnje. Samo dve pesme, „Krv, sreća, suze i znoj“ i „Smejem se“, su rado puštane na radiju i televiziji.

U decembru 2006 je objavila kompakt disk naslovljen sa „Čovek rado izvan sebe živi“. Album je sadržao obrade klasika poput „Help“, „Papa’s Got A Brand New Bag“, „Moon River“ i „Lush Life“.

Albumi:
Ruže i krv (1983)
Ritam srca (1995)
Ljuta sam (2002)
Čovek rado izvan sebe živi (2006)
Pokloni se (2008)