Edo Maajka

KRATKA BIOGRAFIJA

Edo Maajka – Edin Osmić je rođen u Brčkom, 22. decembra 1978. godine. On je reper i autor hip-hop tekstova. U Brčkom je završio osnovnu školu. U Zagrebu je pohađao srednju Mašinsku školu i prva interesovanja za hip hop kod njega se javljaju još tada. Sa 15 godina počeo je da snima demo snimke. Studira je u Bosni. Za vreme boravka u Tuzli, postaje član hard core grupe Diskord (Defence).

 

Ali njegova ljubav je ipak rep, te na radiju Kameleonu u emisiji FMJAM izvodi prvi bosanski freestyle. Ova emisija okupila je mlade umetnike koji su osnovali grupu Disciplinska komisija, koju čine Edo Maajka, Frenkie, DJ Soul, Hamza i Moonja, vokal Defenca. Nakon godinu dana studija, Edo odustaje od fakuleta, uglavnom zbog finansija i vraća se u Zagreb. Tu počinje saradnju sa Shotom iz Elementala.

 

Edin talenat prepoznaju mnoge izdavačke kuće, a za Menart izdaje prvi studijski album Slušaj mater, u proleće 2002. godine. Proglašen je za najboljeg newcommera te godine na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Crne Gore i Makedonije. Za album je dobio mnogo nagrada: Zlatna kugla, Davorin, Porin i Crni mačak, a imao je i niz gostovanja, kao što je gostovanje na pesmi Teško je ful biti kul Hladnog Piva. Imao je uspešnu turneju sa TBF. Davor Konjikušić i Mišo Babović napravili su 2003. godine dokumentarac o Edi pod nazivom Trajno nastanjeni stranac.

amazon storage cabinet