Gibonni

KRATKA BIOGRAFIJA

Gibonni je rođen 13. avgusta 1968. kao Zlatan Stipišić koji je kasnije dobio nadimak Gibonni. Bogatu karijeru je počeo 1980. godine u hevi metal bendu „Osmi putnik“. Posle ove grupe Gibonni se pridružio grupi „Divlje jagode“ sa kojima je snimio nekoliko demo snimaka pre nego se grupa raspala.

Solo karijeru je počeo 1990. godine sa pesmama u kojima je kombinovao elemente popa, roka i moderne dalmatinske pesme. Nije trebalo da prođe mnogo vremena, a da iza sebe ne stvori veliku grupu sledbenika i to najviše među mladima.

Njegova popularnost je počela polako da raste izvan granica Hrvatske, a danas je poznat kao jedan od najuticajnijih muzičara na području cele bivše Jugoslavije. Jedna od pesama sa kojima se proslavio je „Cesarica“. Ovu pesmu je napisao za Olivera Dragojevića.

Osim što je postao uticajan u muzici Gibonni je rešio da pomaže drugim ljudima. Tako je 2003. godine imenovan za ambasadora dobre volje UNICEF-a. Od tada je uključen u mnogim humanitarnim koncertima. Pevač je u srećnom braku i ima troje dece.

TEKSTOVI

17. Hodaj
29. Kraj
32. Libar
33. Lipa moja
34. Lose vino
37. Mirakul
52. Oprosti
74. Tempera
77. Udica
85. Zedjam
amazon storage cabinet