Goblini

KRATKA BIOGRAFIJA

Goblini su pank sastav iz Šapca. Grupa je bila aktivna od 1992. do 2001. godine. Bend se ponovo okupio 2010. godine. Prvi u nizu povratničkih koncerata održali su u Šapcu, 13. avgusta, potom u Beogradu 28. avgusta.

 

Goblini su nastali 1992. godine u Šapcu. Bend je nastao dolaskom Alena Jovanovića i Vladislava Kokotovića iz Karlovca, koji su u to vreme bili članovi benda Lorelaj. Upoznavši se sa Brankom Golubovićem osnivaju bend koji posle par personalnih promena počinje da radi u standardnoj postavi sa bubnjarem Nenadom Divnićem sa kim snimaju svoj prvi album pod nazivom „Goblini“. Album izlazi 1994. godine.

 

Nakon toga, bend se pojavljuje na par bitnijih festivala, od kojih su naročito bitni Grafiti Avangarde u Novom Sadu i Brzi bendovi Srbije u Beogradu na kojima dobija odlične kritike. Nakon toga bend dobija ponudu od izdavačke kuće Metropolis rekords iz Beograda da uradi novo izdanje na kojem bi bilo zastupljeno pet pesama sa prvog izdanja, kao i šest novih pesama. Razlog promene izdavača je bio veoma loš medijski rad izdavača sa prvog albuma. Logičan nastavak je izdanje koje se pojavljuje u septembru pod nazivom „Istinite priče – I deo“. Ubrzo nakon toga kreće dobro organizovana medijska kampanja koja prouzrokuje početak turneje koja će se zaustaviti tek u januaru 1998. godine. Početkom 1995. godine na mesto druge gitare dolazi Leo fon Punkerstein.

 

U toku turneje pojavljuje se i prvo live izdanje sa koncerta održanog u beogradskom KST-u pod nazivom Live in KST u izdanju beogradskog pirata Mortal Combat (novembar 1995). U tom periodu na mesto bubnjara umesto Nenada Divnića dolazi Zoran Jović. Turneja se na kratko prekida u januaru 1996. godine zbog ulaska benda u studio i snimanja novog studijskog albuma „U magnovenju“, koji se pojavljuje u martu iste godine. Leo se vraća u svoj matični bend DŽukele, a na njegovo mesto dolazi Saša Šetka.

 

Tada počinje i turneja U magnovenju koja se vodi kao najveća turneja te godine u regiji, tokom koje je odsvirano preko 80 koncerata, od kojih neki i u Sloveniji (LJubljana, Maribor, Nova Gorica, Kopar, Črnomelj, Kočevje, Ormož, Kranjska Gora, Zgaga rok festival u Litiji…). Sa tih koncerata izdvojeno je dvadeset snimaka iz 13 gradova i to se pojavljuje na duplom izdanju pod nazivom „Turneja u magnovenju 97/98″ na kojem se pored ovih pesama nalaze i sve pesme sa prva dva izdanja koja su ranije postojala samo u kasetnoj formi. Na tom albumu bubnjeve svira Vladimir Cinkocki koji napušta bend zbog porodičnih problema pred sam ulazak u studio novembra 1999. godine. Na njegovo mesto dolazi Milan Arnautović.

 

Album “Re Contra” se završava na dan početka NATO bombardovanja Srbije. Usled svih događaja koji slede, bend izdaje ovaj album tek u decembru 1999. godine, ali pre toga odlazi na italijansku turneju tokom koje sviraju u Milanu, Rimu, Bolonji, Torinu, ukupno u devet gradova. U januaru 2000. godine startuje i turneja po Srbiji koja traje sve do proleća 2001. godine. Nakon toga bend sporazumno pravi pauzu, kako bi prikupili snagu i ideje za novi album. Nastala politička i ekonomska situacija u zemlji, bend okreće u sasvim drugom pravcu, svakog svojim privatnim obavezama i bend spontano prestaje sa radom. Krajem 2004. godine izlazi novo izdanje Goblina pod nazivom „Najbolje priče“ koje predstavnja zbirku najvećih hitova sačinjenih od koncertnih snimaka i to baš iz onog perioda kada su Goblini bili na vrhuncu karijere. Na ovom izdanju, značajnom za srpsku rok diskografiju i istoriju, nalazi se i jedna do sad neobjavljena pesma – Pričaš, snimljena još 1997. godine.

amazon storage cabinet