Goran Bregovic

KRATKA BIOGRAFIJA

Goran Bregović je rođen 22. marta 1950. godine u Sarajavu, a već je kao tinejdžer pokazivao ljubav prema muzici i svim njenim instrumentima. Još dok je bio dete je svirao u školskim bendovima, a posle toga i u grupi „Kodeksi“ i „Jutro“ kojoj je posle promenio naziv u slavno „Bijelo dugme“.

Na jednom od nastupa ga je primetio Željko Bebek koji ga je posle pozvao svira u njegovoj grupi „Kodeks“. Prvo su svirali za turiste u Dubrovniku, a nakon toga su išli u Napulj gde su nastupali u jednom noćnom klubu. U to je vreme Goran prešao sa bas-gitare na solo gitaru.

Bijelo dugme je bila jedna od najpopularnijih rock grupa na području cele bivše Jugoslavije krajem 70-ih godina i 80-ih godina. Za celo vreme njenog postojanja Goran Bregović je bio jedini stalni član.

Raspad grupe ga nije omeo u tome da nastavi rad sa slavnim svetskim muzičarima. Godine 2010. je dobio poziv od RTS-a kada je komponovao tri pesme koje su se nadmetale za Evroviziju u Oslu. Na kraju je odabrana ona koju je pevao Milan Stanković.

amazon storage cabinet