Hari Mata Hari

KRATKA BIOGRAFIJA

Hari je odrastao na Vratniku, na sunčanoj padini Sarajeva. Njegov deda bio je među poznatijim bosanskim sevdalijama, a Hajrudin je sa šest godina pevao i počeo da svira gitaru. U lokalnom Domu kulture je nastupio sa sedam, sa deset je pevao u četvoročlanom “sastavu” “Omi”, pa kasnije u grupi “Sedam šuma”, a na Vratinku je snimio i svoju prvu pesmu Zašto da ne uzmem nju. Njegovo detinjstvo, kaže, najbolje odslikava film “Sećaš li se Doli Bel”. Nakon završene Elektrotehničke škole, Varešanović je kampanjski studirao Filozofski fakultet i Fakultet političkih nauka, ali ih nije završio. Osim muzike koja mu je uzimala gotovo svo vreme, voleo je i da slika.

1979. godine, Hari se pridružio sastavu “Zov” sa kojima je snimio i hit pesmu Golubica (Poletjela golubica sa Baščaršije). Nakon toga je pevao i sa “Ambasadorima”, sa kojima je, kako kaže, sazreo kao profesionlac. Nakon vojnog roka u Nišu (u muzičkoj jedinici), jedno vreme je nastupao samostalno i tako 1984. izdao album Zlatne kočije.

Hajrudin Varešanović jedan je od najznačajnijih bosanskih kantautora i osnivač jedne od najpopularnijih grupa Bosne i Hercegovine, “Hari Mata Hari”.

Od 1980. godine pjeva u novoj grupi, 1985. prozvanoj Hari Mata Hari. Više puta je nastupao na Jugoviziji i postizao velike uspjehe. Na Eurosongu 2006. nastupio je za Bosnu i Hercegovinu s pjesmom Lejla. Autor te pesme bio je Željko Joksimović.

Hari Varešanović živi u Sarajevu.

TEKSTOVI

3. Azra
4. Barbara
7. Bomba
9. Cilim
15. Emina
22. Idi, idi
24. Ivana
31. Javi se
39. Kamikaza
42. Lastavica
43. Lejla
44. Ljubav
46. Mandarina
47. Merjema
86. Ruzmarin
89. Sarajevo
96. Sreca
97. Srijeda
117. Upomoc
123. Zapali me
124. Zaplesi
126. Zavedi me
128. Zbog tebe
amazon storage cabinet