Kemal Monteno

KRATKA BIOGRAFIJA

Rođen je 17. septembra 1948. u Sarajevu od oca Italijana i majke Muslimanke. U rodnom gradu je u drugoj polovini šezdesetih godina 20. veka otpočeo pevačku karijeru nastupom na festivalu „Vaš šlager sezone“ 1967. Od tada je redovno osvajao prve nagrade kao izvođač, autor muzike i autor teksta. Za „Šlager sezone“ nastale su neke od njegovih najlepših šansona, a krajem sedamdesetih na ovom festivalu izvedene su i njegove poznate pesme Sarajevo ljubavi moja (1976) i Zemljo moja (1977).

Montena je odlikovao poseban lirski, romantičarski muzički izraz, u kojem su na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske sevdalinke sa mediteranskim šarmom italijanske kancone. Njegovi su tekstovi iskrena ispovest pesnika koji je okusio život i ljubavnu bol, te ih na svojstven način pretapa u pitku pesmu jasnog i jednostavnog izraza. Iako se glavni, ljubavni motiv pojavljuje još od Montenove prve kompozicije, Monteno se ipak nikada nije ponavljao u svojim šansonama, nego je isti motiv spretno varirao na hiljadu različitih načina. Utopljene u harmonični kostim melodije, koja ne robuje turobnoj balkanskoj tradiciji, nego se okreće raspevanom Mediteranu i još više, pokatkad setnoj, italijanskoj kanconi, napose onoj sa Festivala San Remo, Kemal Monteno je stvarao jedinstven muzički izraz, kojem nema premca na teritoriji cele bivše Jugoslavije. Njegove su pesme himna večitoj ljubavi, čak i onda kad stihovi govore da je svemu kraj.

U toku karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo vlastiti muzički potpis na domaćoj zabavnomuzičkoj sceni, nego je svojim pesmama znao doprineti i uspehu svojih kolega pevača-prijatelja. U toj muzičkoj saradnji sa tako zvučnim domaćim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Mahir Paloš, Neda Ukraden, Ismeta Krvavac, Dražen Žerić Žera, Toma Zdravković i drugi, Monteno nije gledao vlastitu korist, nego svojevrstan način druženja sa svojom rajom i prijateljima, svojstven jednom skromnom i plemenitom čoveku kao što je Monteno i bio.

Kemo, kako su ga zovali njegovi prijatelji, tokom 1990-ih sa istim je kolegama izvođačima ostvario i niz dueta, a pored gore navedenih za mikrofonom su mu se pridružili i: Rade Šerbedžija, Boris Novković, Fuad Backović Din, Danijela, Maja Odžaklijevska i drugi. Kemal Monteno je živeo na relaciji između Sarajeva i Zagreba, a njegov je muzički put bio ispunjen brojnim nastupima na domaćim festivalima i bogatom koncertnom aktivnošću po gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije.

Preminuo je 21. januara 2015. godine u Zagrebu. Sahranjen je u Sarajevu 28. januara 2015.

TEKSTOVI

2. Avet
13. Davore
14. Dinamo
15. Djani
19. Duso moja
25. Ivana
30. Jesen
41. Kupacica
42. Laz
44. Lidija
45. Lijepa si
51. Martina
52. Milena
53. Moj svit
61. Ne vjeruj
68. Olivija
76. Pogledi
82. Sam
88. Sirena
90. Stari
104. Uvijek ti
107. Violina
110. Vracam se
111. Vrati se
116. Zaboravi
120. Zene, zene
amazon storage cabinet