S.A.R.S.

KRATKA BIOGRAFIJA

Sveže amputirana ruka Satrijanija (skraćeno S.A.R.S.) muzički je sastav iz Beograda. Njihova muzika je svojevrsna kombinacija pop, rok, rege, hip-hop i bluz, muzike sa elementima tradicionalnog srpskog folka.
Bend su osnovali marta 2006. godine u Beogradu Aleksandar Luković Lukac i Dragan Kovačević Žabac. Prvu postavu benda činili su: Žarko Kovačević Žare (vokal), Dragan Kovačević Žabac (vokal), Vladimir Popović Hobbo (vokal), Aleksandar Luković Lukac (gitara), Miloš Kovačević Kriva (bas gitara), Branislav Lučić Beban (udaraljke), Goran Mladenović Japanac (bubnjevi) i Ivana Blažević Violina (violina). Svi članovi benda potiču iz različitih muzičkih miljea i interesovanja. U fuziji muzičkih pravaca i ideja iz kojih su potekli nastaje jedinstveni zvuk i stil benda. Nakon nekoliko manjih svirki po beogradskim klubovima i nastupa u niškom K.S.T.-u (Klubu studenata tehnike) u sklopu Mirovnog karavana, bend je doživeo krizu. Početkom 2008. godine, basista Kriva odlazi u vojsku, a Japanac i Violina napuštaju sastav, pa bend privremeno prestaje sa radom.

U tom periodu, prijatelj benda (Siniša – kum) upoznat sa njihovim radom, skida pesmu sa njihovog zvaničnog myspace profila i pravi video za pesmu Buđav lebac (snimljenu u skromnim uslovima kućne produkcije), postavlja ga na YouTube.

Pesma “Buđav Lebac” ostvaruje neverovatno veliku popularnost na prostoru Srbije i bivše Jugoslavije. “Buđav lebac” je najslušanija numera na Youtube-u u okviru srpsko-hrvatskog govornog područja (isključujući turbo-folk žanr). Uspeh i prihvaćenost pesme Buđav Lebac je poseban sociološki i kulturološki fenomen. Pogotovo uzimajući u obzir da se radilo o potpuno anonimnom bendu bez novčane podrške i klasične medijske promocije. Budjav lebac je pesma benda alternativne, underground scene, čiji je jedini medijum prezentovanja bio internet.

Fenomen „buđavog lepca” je ohrabrio preostale članove da se ponovo okupe sredinom 2008. godine i da nastave snimanje demo pesama u Resničkoj laboratoriji zvuka (R.L.Z.). Jedan od tih demo snimaka, i to za pesmu “Ratujemo ti i ja”, postavljen je na internet. Sastavu se pridružuju i novi članovi: Miloš Bakalović – Bakal (bubnjevi) i Boris Tasev – Bora (klavijature, harmonika).

amazon storage cabinet