Galija

KRATKA BIOGRAFIJA

Galija je jugoslovenska i srpska rok grupa, osnovana u Nišu 1977. godine. Ime je dobila po istoimenom kafiću, u kojem su se članovi benda prvobitno okupljali.
Osnivač grupe je Nenad Milosavljević, koji je već bio poznat u Nišu kao kantautor i samostalni muzičar, okupio je rok grupu za učešće u pozorišnoj predstavi Treća polovina amaterske pozorišne družine iz Niša. Prvu probu su održali 4. januara 1976. godine u Domu kulture u Nišu. Pored Nenada Milosavljevića sastav su činili i Goran Ljubisavljević Gorča (gitara), Predrag Branković (bas), Nenad Tančić Tanča (bubnjevi), Bratislav Stamenković (klavijature) i Predrag Milosavljević (prateći vokal). Grupa Galija dobija ime po istoimenoj kafani u kojoj su i postigli dogovor o osnivanju grupe.[2]

Grupa je prvi značajan uspeh postigla pobedom na Zaječarskoj gitarijadi 1978. godine nastupajući u sastavu: Nenad Milosavljević (vokal, akustična gitara, usna harmonika), Goran Ljubisavljević (gitara), Predrag Branković (bas), Boban Pavlović – Čalton (bubnjevi) i Zoran Stanković (klavijature).

Godine 1978. nastupaju kao predgrupa na turneji grupe Smak. Godine 1979. izdaju prvi album u produkciji PGP RTB pod nazivom Prva plovidba.

amazon storage cabinet