Alisa

KRATKA BIOGRAFIJA

Alisa je bio srpski i jugoslovenski pop rok bend iz Beograda.

Bend je formiran 1984. godine od strane Miroslava Pileta Živanovića (vokal), Predraga Cvetkovića (bubanj), Aleksandra Kićanovića (klavijatura), Zorana Jančeskog (gitarista) i Marka Glavana (bas gitara).
Prvi album Alisa izdali su 1985. godine, a sve pesme napisane su od strane Jovana Stojiljkovića, iako on nije zvanično bio u bendu. Sa albuma su se izdvojile pesme Sanja, Alisa i Vojskovođa. Specijalan gost na albumu bio je Saša Gnus, na flauti i saksofonu.

Drugi album Da li si čula pesmu umornih slavuja izašao je 1987. godine, a sve pesme napisao je Stojiljković. Na ovom albumu je takođe gostovao Saša Gnus, tada kao zvanični član benda. Izdvojile su se pesme 1389 i Posle devet godina, a na vokalima je bila Lepa Brena.
Godine 1988. Glavan je napustio bend, a njega je zamenio Dušan Golub Karadžić.

Treći album Alise Hiljadu tona ljubavi izašao je 1989. godine u folk rok žanru. Po prvi put, Živanović je napisao nekoliko pesama, uključujući i hit pesmu Kesteni.
Nakon izlaska albuma Glupo je spavati dok svira rokenrol 1989. godine i nekoliko koncerta nakon toga bend je prestao sa radom početkom raspada SFRJ.

Živanović i Cvetković ponovo su osnovali bend Alisa 2001. godine. U bendu su se tada našli Dejan Resanović (bas-gitara), Bojan Mišković (gitara), Predrag Stojković (klavijatura) i Miloš Đurić (udaraljke). Izdali su album Alisa 2001. godine (poznat i kao Boško Buha), na kojem su se našle nove verzije starih hitova benda, kao i nekoliko novih pesama. Bend Alisa prestao je sa radom ubrzo nakon što je Živanović formirao bend Vožd.